KALAJA E LEZHES

Kalaja Lezhes eshte një nga qytetet më të rëndësishme antiko- mesjetare, vlerat e të cilit i kalojnë ndjeshëm kufijtë e territorit të Shqipërisë.
Qyteti antik ze një sipërfaqe prej 22ha duke nisur nga maja e një kodre në shpinë të qytetit modern e deri në bregun e lumit Drin që përshkon qytetin . Muret me blloqe të skuadruar me një gjatësi rreth 4km, të datuar në shek.IV-III para Kr., e ndajnë qytetin në akropolin, qytetin e mesëm dhe zonën e mbrojtur të portit . Qyteti i rifortikua në periudhën e Qezarit , i cili ndërtoi një murë ndarës të ri në qytetin e mesëm me porata dhe kthina për vendosjen e garnizonit. Në mesjetë qyteti luajti një rrol të rëndësishën për mbrojtjen e Temës bizantine të Durrësit si dhe në luftrat Normando bizantine. Ruhen mure të antikitetit të vonë kryesisht në qytetin e poshtëm, të mesjetës së hershme dhe asaj të zhvilluar e deri në periudhën veneciane. Një punë 30 vjecare nga IMK ka bërë të mundur restaurimin e një pjese të mirë të mureve dhe portave antike.

nga Gjerak Karaiskaj(historian dhe specialist i monumenteve në Shqipëri)

Etichette:
0 Commenti

Posta un commento

Related Posts with Thumbnails
Gli autori del blog dichiarano di non essere responsabili per i commenti inseriti dai lettori. Gli autori si impegnano a cancellare nei limiti delle possibilità i commenti lesivi dell'immagine o dell'onorabilità di persone terze. Qualora dovesse sfuggire la cancellazione di commenti lesivi lo si comunichi all'indirizzo e-mail: info@vacanzeinalbania.info