FINIQ-DLVINE

Finiq është një qytet në Shqipëri ndodhet në rrethin e Delvines, Phoinike është rreth 8 km në brendësi të qytetit modern të Sarandës, ndodhet në bregdetin e Jonit jugore të Shqipërisë, rreth 20 km nga kufiri grek. Territori i përkasin Caon lashtë dhe mbretëria helene të Epirit, është e pasur me gjerra historike, nga klasike të bizantine në një peizazh ende i paprekur dhe i karakterizuar, pak më në jug, të brendshëm të liqenit të Vivaro, burimet e lashta (Polibi, Straboni, Livy, Ptolemeu, Prokopi dhe pastaj Hierocles) tregojnë pasuri të veçantë të qytetit sidomos në periudhën helenistike, në mes të shekullit të tretë dhe të dyte.Në thelb në marrëdhënie të mira me Republikën romake (ndoshta jo të marrë pjesë në mbështetjen e dhënë nga disa qytete në rajon Filipit V dhe pastaj Perseu i Maqedonisë në kohën e përleshjes me Romës), Phoinike parë në 205 pes nënshkruajë brenda mureve të saj të traktatit që i dha fund Luftës së Parë maqedonase, i njohur thjesht si "Paqja e Phoenix. prosperitetin e saj ka vazhduar nën sundimin e Perandorisë, për të cilat të dhënat arkeologjike, në këto vitet e para të punës është rritur në masë të madhe. Xhermehalle nje nga lagjet e vjetra te Delvines.

Etichette:
0 Commenti

Posta un commento

Related Posts with Thumbnails
Gli autori del blog dichiarano di non essere responsabili per i commenti inseriti dai lettori. Gli autori si impegnano a cancellare nei limiti delle possibilità i commenti lesivi dell'immagine o dell'onorabilità di persone terze. Qualora dovesse sfuggire la cancellazione di commenti lesivi lo si comunichi all'indirizzo e-mail: info@vacanzeinalbania.info